Știm cu toții că, de regulă, bateria de la telefon se descarcă foarte repede – de obicei, când ești în mijlocul scrierii unui mesaj. Cercetătorii continuă să caute metode să creeze baterii care să se descarce mai greu și să se încarce mai rapid decât cele cu care suntem obișnuiți.
Probabil că nu o dată ți s-a întâmplat să îți încarci telefonul, ca mai apoi să te plângi că deja nu mai are baterie. Acest lucru se întâmplă din cauza legii a doua a termodinamicii, care spune că oricând se desfășoară un proces, se pierde o cantitate de energie care nu poate fi recuperată apoi.
Astfel, oricând bateria telefonului tău se încarcă sau se descarcă, se pierde puțină energie – cu alte cuvinte, se mai duce puțin din capacitatea bateriei, fără speranța de recuperare.
Dacă vrei să ai o imagine mai plastică asupra acestui proces, te poți gândi la următorul exemplu. Gândește-te că vrei să transferi apă dintr-un pahar în celălalt. Folosirea bateriei este reprezentată de golirea apei dintr-un pahar în celălalt, pe când încărcarea este reprezentată de vărsarea apei înapoi în paharul inițial.
Chiar dacă ești atent să nu sară vreun strop pe lângă, întotdeauna va rămâne puțină apă într-un pahar. Similar, când încarci un telefon de sute sau de mii de ori pe perioada a doi-trei ani, micile pierderi se vor acumula.
Așa cum apa din pahare dispare încet, dar sigur, pentru a încărca o baterie e nevoie de mai multă energie decât ar putea aceasta să stocheze. Cu cât folosești mai mult o baterie, cu atât ea se epuizează mai repede, până în punctul în care nu va mai funcționa deloc.
Oamenii de știință caută să echilibreze acest ciclu de încărcare și descărcare, astfel încât să nu se piardă atât de multă energie în proces, dar nici chiar ei nu pot sta în calea celei de-a doua legi a termodinamicii.